Походження

Бавовна є одним з найбільш затребуваних у світі матеріалів. З нього виготовляють медичну вату і більшість видів тканини, а ще понад 1200 найменувань продукції ... Вирощують бавовну в республіках Середньої Азії, на півдні Казахстану й Азербайджану, в місцях, де тривалість періоду з температурою понад 10 градусів, становить 140-160 днів.

Також є плантації бавовнику в Індії, Пакистані, Туреччині, Єгипті, Бразилії, Китаї, Америці, Аргентині та Перу. Бавовник дуже примхливий, тому процес вирощування досить складний. Він вимагає багато вологи, світла і тепла. При хороших умовах з 1 гектара посадок збирають до 400 кг бавовни.
Технологія
Бавовна – рослинне волокно, яке покриває насіння бавовника. Після цвітіння на бавовнику утворюються коробочки з 3-5 гніздами, в кожному з яких є по 5-11 насінин. І на кожному насінні виростає по кілька тисяч білих волокон, довжиною до 5 см, кожне волокно – це окрема клітина. Саме ці волокна і називаються бавовною. При дозріванні коробочка бавовника розкривається, і на світ з'являються білі, м'які пухнасті волокна. Відбувається справжня магія.


Волокно разом з насінням збирають вручну (найбільш рідкісні сорти) або за допомогою бавовнозбиральних машин. Потім його відправляють на бавовноочисний завод, де відбувається відділення волокон від насіння, потім волокна діляться по довжині.
Натуральний колір волокон – білий з легким кремовий або різними відтінками (до бурого). Також є сорти бавовника з бежевими і зеленими волокнами. Колір є природною властивістю волокна, тому він не впливає на якість. Всі відтінки бавовни знищуються при відбілюванні. А ось процес відбілювання може бути різним – за допомогою хлору або перекису водню, другий варіант вважається безпечним і екологічним. При відбілюванні хлором виділяється вторинний продукт під назвою діоксин, який є небезпечною канцерогенною речовиною, яка здатна накопичуватися в тканинах, руйнуючи імунну і репродуктивну систему.
Сорт бавовни залежить від довжини волокон. Коротке волокно до 27 мм переробляють в товсту і пухнасту пряжу для виготовлення байки, фланелі, бумазеі.
Волокно довжиною 27-35 мм йде для виготовлення ситцю, бязі, сатину. Тільки бавовна довжиною понад 35 мм використовується для виготовлення вати і високоякісних тканин.

Особливості бавовни
М'які і пухнасті тонкі волокна бавовни трохи скручені навколо своєї осі. Бавовні характерна висока міцність, гігроскопічність і хімічна стійкість (вона довгий час не руйнується під впливом води і світла), теплостійкість (130-140° C).

Бавовна протягом багатьох років вважається здоровим натуральним матеріалом. До основних характеристик бавовняного волокна можна віднести:
- добре пропускає повітря – бавовна «дихає»
- висока гігієнічність
- високе вологопоглинання
- не викликає алергії

Бавовна – дивовижне волокно, яке відмінно поглинає вологу. Воно вбирає в 10 раз більше своєї ваги.

Як відрізнити справжню бавовну? Визначити натуральність можна так – просто підпалити. Справжня бавовна горить дуже легко, згоряє повністю, полум'я жовте, попіл сірий, запах паленого паперу. Таким чином, можна відрізнити справжню бавовну від  синтетики.

Жіноче здоров'я
ТЕМА ДНЯ!
Жіноче здоров'я в "гонитві" за фігурою
18


Жіноче здоров'я

Що заважає схуднути
25